Apraksts

Autors: Veselības centrs 4

Magnētiskā rezonanse Rīgā

Magnētiskā rezonanse (MR) medicīnā ir kļuvusi par nozīmīgu metodi diagnozes noteikšanai un ārstēšanas plānošanai. Tā ir neinvazīva metode, kas spēj sniegt detalizētus ķermeņa struktūru attēlus.

Kas ir magnētiskā rezonanse?

Magnētiskā rezonanse (MR) ir cilvēka veselībai pilnīgi nekaitīga vizuālās izmeklēšanas metode. Magnētiskās rezonanses attēla iegūšanai izmanto elektromagnētisko lauku un radiofrekvences viļņu impulsus. Tā ir viena no precīzākajām diagnostikas metodēm, ar kuras palīdzību tiek iegūti cilvēka ķermeņa un orgānu šķērsgriezuma attēli. Šī metode ir ļoti precīza un daudzos gadījumos sniedz plašāku informāciju ne datortomogrāfija.

Magnētiskajā rezonansē izmanto magnētiskos laukus, radioviļņus un datoru tehnoloģijas, lai radītu augstas izšķirtspējas ķermeņa iekšējo struktūru attēlus. MR iekārta sastāv no liela magnēta, kas rada spēcīgu magnētisko lauku, un radiofrekvenču spoles, kas sūta un saņem radioviļņus. Kad pacients tiek ievietots MR iekārtā, ūdeņraža atomi viņa ķermenī līdzsvarojas ar magnētisko lauku. Tad cauri ķermenim tiek nosūtīti radioviļņi, kas izraisa ūdeņraža atomu signālu, ko uztver radiofrekvenču spole. Signāli tiek apstrādāti ar datoru, lai radītu detalizētus ķermeņa iekšējo struktūru attēlus.

Magnētiskā rezonanse: pieraksts, pielietojums un slēdziens

Magnētisko rezonansi pielieto:

• galvas smadzeņu;

• galvas un kakla mīksto audu;

• asinsvadu;

• mugurkaula un muguras smadzeņu;

• kaulu un locītavu;

• muskuļu un citu mīksto audu izmeklēšanai.

 Slēdziena saņemšanas forma:

• digitāls attēls CD formātā;

• rakstisks slēdziens.

 Slēdziena saņemšanas laiks:

• 3 – 5 darba dienu laikā.

 Pierakstīties uz magnētisko rezonansi var, spiežot zaļo ''Pieteikties'' pogu mājaslapas kreisajā malā, norādot savus kontaktus un vēlamo laiku, kā arī zvanot uz reģistratūras telefona numuru : +371 67847100. 

Magnētiskā rezonanse: cena, vai ir pieejama valsts apmaksāta magnētiskā rezonanse?

Pieejami apdrošināšanas kompāniju apmaksāti un maksas pakalpojumi, kā arī valsts apmaksāta magnētiskā rezonanse, ko sedz Nacionālais veselības dienests (NVD), ja pacientam ir speciālista, kuram ir līgumattiecības ar NVD (neirologs, endokrinologs, traumatologs ortopēds, LORs u.c.), nosūtījums. 

Magnētiskā rezonanse: priekšrocības

Magnētiskajai rezonansei ir vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar citām attēlveidošanas metodēm.

MR ir neinvazīva - tas nozīmē, ka tās veikšanai nav nepieciešami iegriezumi vai injekcijas, kā arī tā ir nesāpīga. Tā ir arī drošāka par citām attēlveidošanas metodēm, kurās izmanto jonizējošo starojumu, piemēram, rentgena starus un datortomogrāfijas (DT) skenēšanu. Veicot MR, var iegūt detalizētus ķermeņa mīksto audu attēlus, līdz ar to MR ir ideāla attēlveidošanas metode audzēju, locītavu veselības problēmu un muguras smadzeņu bojājumu diagnosticēšanai. 

Kā tiek veikta magnētiskā rezonanse?

Pirms MR izmeklējuma pacientam tiks lūgts noņemt visus metāla priekšmetus un pārģērbties medicīniskajā halātā. Pēc tam pacientu noguldīs uz MR iekārtas slīdošās virsmas, kas ieslīdēs MR iekārtā. Izmeklējuma laikā MR iekārta radīs skaļas klauvējošas skaņas, tāpēc pacientam var tikt nodrošināti ausu aizbāžņi vai austiņas. Procedūra var ilgt no 30 minūtēm līdz stundai - atkarībā no izmeklējamās ķermeņa zonas. 

Kā sagatavoties magnētiskajai rezonansei?

Pirms MR veikšanas pacientiem jāinformē ārsts, ja viņiem ir kādi metāla implanti vai ierīces, piemēram, elektrokardiostimulatori, aneirismas klipi vai kohleārie implanti. Pacientiem arī jāinformē ārsts, ja ir kādi nieru darbības traucējumi, sievietēm - ja ir iestājusies grūtniecība. Pacientiem var lūgt neēst dažas stundas pirms izmeklējuma, procedūras dienā jāizvairās no kofeīna un alkohola. 

Uzmanību! Ierobežojumi magnētiskās rezonanses veikšanai

Pacientiem ar noteiktiem veselības traucējumiem var būt neiespējami veikt MR. Pacientiem ar elektrokardiostimulatoriem, aneirismas klipiem, kohleāriem implantiem vai citiem metāla implantiem var tikt atteikts MR izmeklējums. Pacientiem ar nieru darbības traucējumiem vai alerģiskām reakcijām pret kontrastvielām arī var neieteikt veikt MR.

Siemens MAGNETOM Spectra MR (3T) - funkcijas un priekšrocības

SIA ''Veselības centrs 4'' MR kabinetā klīnikā ''Orto'' atrodas Siemens MAGNETOM Spectra MR (3T) iekārta, ar kuru iespējams veikt izmeklējumus daudz augstākā kvalitātē un ātrāk. Tas ir jo īpaši svarīgi nopietnu traumu un slimību gadījumos, kad pacientam ir grūti ilgstoši atrasties nekustīgā stāvoklī.

Sievietei taisa magnetisko rezonansi

Pieteikties