Valsts veselības pārbaudes programmas

Apraksts

Autors: Veselības centrs 4

Valsts organizētā vēža skrīninga programma ir veselības aprūpes programma, kas balstās uz iedzīvotāju reģistra datiem, centralizētu uzaicinājumu nosūtīšanu, indikatīvo rādītāju datu un klīnisko datu bāzes veidošanu un rezultātu pastāvīgu monitorēšanu, lai laikus atklātu pirmsvēža slimības un vēzi agrīnajās stadijās.

Programma apstiprināta ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 2018. gada 28. augusta noteikumiem Nr. 555.

Vārds ''skrīnings'' (no angļu val. screening – pārbaude) nozīmē lielas cilvēku grupas pārbaudi, atlasot cilvēku grupu, kurai ir paaugstināts risks saslimt ar kādu konkrētu slimību. Sākotnējās izmaiņas zarnu vēža un dzemdes kakla vēža gadījuma nav jūtamas, tāpēc vienīgais veids, kā atklāt audzēju agrīnā stadijā, ir veikt skrīningu.

Valsts skrīninga programma ietver dzemdes kakla, zarnu vēža un krūts vēža izmeklējumus.

Dzemdes kakla vēža skrīnings (veic reizi trijos gados sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem). Dzemdes kakla vēzis ir otrs izplatītākais vēzis sievietēm vecumā no 15 līdz 44 gadiem visā pasaulē. Tā kā dzemdes kakla vēzis bieži attīstās sievietēm viņu dzīves aktīvākajā periodā, šīs slimības radītās sociālās, ekonomiskās un emocionālās problēmas ir ļoti būtiskas. Dzemdes kakla skrīnings ir visefektīgākā metode, kas palīdz agrīni noteikt normai neatbilstošas dzemdes kakla šūnu izmaiņas un HPV infekciju (cilvēka papilloma vīruss, kura onkogēnais tips ir galvenais priekšnosacījums dzemdes kakla vēža saslimšanā). Lai nodrošinātu dzemdes kakla vēža organizēto skrīningu, uzaicinājuma vēstuli mērķa grupas sievietēm sūta reizi trijos gados.

Zarnu vēža skrīningtests – slēpto asiņu izmeklējums fēcēs (veic pacientiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem reizi gadā). Zarnu vēzis jeb kolorektākais vēzis (tievās un resnās zarnas vēzis) ir viens no visbiežāk sastopamajiem vēžu veidiem (apmēram 10% vēža gadījumu). Zarnu vēzis nerada specifiskas sūdzības. Pacienti var to nepamanīt, līdz tas nav izaudzis līdz pēdējai stadijai. Līdz ar to vairāk nekā puse gadījumu tiek diagnosticēti novēloti. Lai veiktu slēpto asiņu izmeklējumu fēcēs, ģimenes ārsts vai ārsta palīgs (feldšeris) vai medicīnas māsa mērķa grupas pacientam sniedz informāciju par zarnu audzēju skrīningu, nodrošina testa veikšanu un pacienta informēšanu par testa rezultātiem.

Krūts vēža skrīnings ar mamogrāfijas metodi (veic sievietēm vecumā no 50 līdz 68 gadiem reizi divos gados). Krūts vēzis ir biežākā vēža forma sievietēm. Taču tas ir arī viens no labāk izpētītajiem vēža veidiem. Savlaicīgi atklājot, iespējama krūts vēža sekmīga ārstēšana. Vai nodrošinātu krūts vēža organizēto skrīningu, uzaicinājuma vēstuli mērķa grupas sievietēm sūta reizi divos gados. 

''Veselības centrs 4'' piedalās Valsts skrīninga programmās dzemdes kakla un krūts vēža agrīnai diagnostikai. Ja esat saņēmusi uzaicinājumu uz minētajiem Valsts skrīninga programmas profilaktiskajiem izmeklējumiem, varat izmeklējumu veikšanai pierakstīties arī ''Veselības centrs 4''.

Pakalpojums pieejams šādās filiālēs